1 (3-inch) piece fresh ginger, left unpeeled
3 qt beef stock
2 teaspoons star anise pieces
half a cinnamon stick
3 whole cloves
1 tablespoon black peppercorns
½ lb beef shabu-shabu or 1 (1/2-lb) piece boneless beef sirloin steak or tenderloin
1 lb dried thin or medium rice noodles
1/2 cup Asian fish sauce, or to taste
1/2 teaspoon salt, or to taste
~~~~~~~~
Supa vietnameza de vita cu fidea de orez
In urma cu cateva luni, vorbeam cu Lola despre retete asiatice care ne plac tare mult si pe care as vrea sa le incercam acasa.
Cand am fost in Chinatown, am incercat 3-4 locuri, dar numai unul este favoritul nostru. De fapt, la celelalte nu am fost decat o data si ne-am lamurit, primul ramane cel mai bun, incomparabil cu celelalte. Noi mergem de obicei la chinezi Duminica, dupa biserica, in drum spre casa. De fiecare data suntem foarte infometati si vrem fiecare cel putin un fel de mancare. Iar pe langa supa hot & sour (iute si acrisoara) pe care ne-o servesc cu pranzul, si care ne place tare mult, intotdeauna cerem o a doua supa - pe cea de fructe de mare cu zdrente de ou - pentru ca nu putem merge acolo si sa nu o comandam.
Cand am vorbit cu Lola despre supele asta, m-am aventurat sa zic ca vreau sa fac supa de fructe de mare (pe care am facut-o, a fost un fiasco, dar nu ma las batuta, o s-o incerc din nou), si de asemenea, Pho, supa vietnameza. Lola a zis ca trebuie sa fiu tare viteaza, dar cinstit, nu aveam la ora aia nici cea mai mica idee cat de greu e sa iti iasa bine.
Asa ca ca am inceput sa ma uit dupa retete pe internet si prin cartile mele de acasa, si am gasit una care mi s-a parut perfecta. Reteta e din cartea The Best of Gourmet, dar poate fi gasita si online aici.
Reteta spune ca Pho este o supa vietnameza, de obicei vanduta la standuri pe strada, dar calitatea zeamei poate sa ridice sau sa distruga reputatia unui bucatar. Si desi asta suna un pic stresant, nu m-am lasat descurajata. Am citit reteta si m-am gandit ca nu poate fi asa de greu. Ba chiar mai mult, m-am apucat sa schimb putin reteta, pentru ca aveam deja zeama de spa de vita in congelator, pe care am folosit-o in loc sa fac una noua dupa reteta gasita. (am facut supa de vita obisnuita, din peste un kg de oase de vita, de la gat si genunchi, cu o ceapa intreaga, 2 tije de telina, 2 morcovi si un pastarnac). Suna tare vietnamez, nu-i asa?
Apoi, ingredientele proaspete cu care am servit supa sunt diferite fata de ce recomanda reteta sau servesc in restaurante, pentru ca nu aveam decat ciuperci enoki, ridichi si coriandru in frigider.
Insa supa a iesit minunat, atat de gustoasa si aromata, exact ca cea pe care am mancat-o la Pho 99, un restaurant vietnamez la trei strazi de casa noastra, desi reteta me nu respecta originalul 100%. Modesta foc, manc-o mama, nu-i asa? Supa asta cred ca e remediul perfect cand esti racit, asa ca anul asta nu mai suntem speriati de sezonul de gripa ce se apropie. Il asteptam cu un castron de Pho fierbinte.
Asta e reteta facuta de mine, cu cateva modificari aduse celei din Gourmet.
Pho Bo
2 cepe taiate solzisori
o bucata de radacina de ghimbir, necuratata
3 litri zeama de supa de vita
2 seminte de anason stelat
o jumatate de bat de scortisoara
3 cuisoare
1 lingura boabe de piper
250 g carne de vita taiata f.f. subtire sau o bucata de carne de vita pentru friptura sau muschi
450 g fidea de orez
125 ml sos de peste Nam Pla ( sau sos de soia), sau dupa gust
½ lingurita sare, sau dupa gust
- Se pune ceapa si ghimbirul la copt intr-o tava la temperatura maxima sau la broiler (cand se incinge si gratarul de deasupra), pana sunt arse putin, 20-25 minute. Se pun intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Cand ghimbirul e suficient de rece, se cojeste. Eu nu am spalat si cojit cepele, pentru ca ne plac putin mai arse.
- Se face un saculet din tifon in care se pune anasonul, scortisoara, cuisoarele si piperul si se pune la fiert cu zeama de supa, ceapa si ghimbirul. Se pune la fiert la foc mic neacoperit cca 30 minute. Se scoate saculetul de condimente si in ultimul minut se adauga sosul de peste, chiar inainte de a servi supa.
- Eu am gasit carne de vita shabu-shabu (adica e taiata feliute extem de subtiri) la un supermarket japonez, asa ca am sarit pasul asta. Dar se poate folosi o bucata de carne de vita pentru gratar sau muschi. Cat timp fierbe zeama de supa, se puen carnea la congelator si se lasa timp de 30 minute cat sa fie ferma, dar nu inghetata, apoi se taie impotriva fibrei feliute extem de subtiri.
- Se pune fideaua la muiat in apa rece, timp de 30 minute, apoi se scurge. Se pun taiteii la fiert in apa sarata clocotita, numai un minut, apoi se scurg.
- Se impart taiteii in castroanele de supa. Se pun deasupra cateva feliute de carne si se toarna peste cateva polonice de supa fierbinte. Zeama fierbinte va gati carnea.
Se serveste imediat, cu muguri de fasole, coriandru proaspat, menta, busuioc thailandez, ceapa verde tocata marunt, felii de limeta, ardei iute taiat feliute.
1 comment:
Felicitari si pentru bravery si pentru succes :)
Chiar ma gandeam ca ar fi bine sa incerc sa fac zeama si sa o bag la congelator.
Aveam un market coreean-japonez chiar in capul strazii si au inchis :(( acum trebuie sa ajung in Chinatown sa ma aprovizionez cu taitei si chestii. Sa vad cum fac, zilele astea sunt tare in criza de timp.
Post a Comment